Gränslöst bra på museet

Sedan februari har jag haft den stora förmånen att få vikariera på Göteborgs konstmuseum som kommunikatör. En spännande plats där allt som kommuniceras ut är noga planerat och genomtänkt på många olika plan. Men grundtanken är förstås att sprida kunskap och att locka besökare till museet. Både nya och gamla. Och museet är verkligen värt ett besök!

För er som inte varit där på länge eller kanske inte alls, så kan jag lova att det finns mycket som ni vill se. Ja, jag lovar! I alla fall om du är en gnutta konstintresserad. Museet har samlingar ända från 1400-talet och fram till idag. Känns lite svindlande att det finns så mycket bevarat från så långt tillbaka.

Som tur är visas inte allt på en gång. Då och då görs omhängningar så att andra verk plockas fram och museet har ofta tillfälliga utställningar med både eget och inlånat material. Just nu vill jag tipsa om Gränslöst – 1700-tal speglat i nuet. En väldigt färgstark och inspirerande utställning. Färgstark i sin rätta bemärkelse för under denna utställning är de (evigt vita..) väggarna inne i Stenahallen målade i cerise, guld och silver! Här visas 1700-talskonst tillsammans med nutida konst, konsthantverk, mode, design och populärkultur. Vad kan vi t.ex. lära oss om den tid vi lever i idag och de normer som omger oss, genom att se tillbaka på 1700-talet och de värderingar som växte fram då?

Om ni nu funderar på att besöka museet så ta även en titt på göteborgaren Kent Lindfors utställning. Hans konst är vacker, myllrande och med ett starkt göteborgskt tema. Älven, hamnmiljön och det industriella finns ofta närvarande i hans konst. En tydlig bild eller kanske en förnimmelse av det som varit. Just nu pryder hans tavlor och texter väggarna på Etagen. För Kent Lindfors är ingenting statiskt eller färdigt. Så länge det inte sitter en glasskiva över en tavla, så vill han gärna justera, måla lite till, lägga till något, peta… Det blir levande och det är så jag upplever hans konst. Levande, poetisk och lite gränslös på sitt sätt.

Det finns även en del intressanta historier som jag har fått ta del av. Har ni hört talas om stölden på Göteborgs konstmuseum av Matisse ”Flicka i vitt”? Stölden skedde under 70-talet och tavlan var då värd några miljoner. Duken har fortfarande inte hittats och ”duk” är rätt ord, eftersom motivet skars ut. Kvar på väggen hängde den gapande tomma ramen. Och detta mitt på blanka dagen. Ingen hade sett eller hört någonting! Men tydligen missade tjuven att få med sig signaturen när han skar ut motivet, vilket givetvis påverkade tavlans värde. Ramen och det som finns kvar ligger inlåst någonstans enligt någon. Tjuven hade även försökt få med sig Vincent van Goghs ”Olivskog” men misslyckades. Denna hänger kvar på museet idag.

Men var tog själva duken vägen då, ”Flicka i vitt”? Ingen verkar veta, men det finns de som spekulerar i att den kanske rent av är kastad. Så mycket betydde signaturen. Ett mörkt öde för en vacker bild. Om det nu blev så.

Nu närmar sig mitt korta inspel på museet sitt slut. Men jag kommer se till att besöka museet mycket oftare framöver. Definitivt. Och det tycker jag att du som läser detta också skall göra! Vi hörs.