Barnens brev till Marie blev en bok

Idag skriver GP om hur ett skolprojekt blev till en bok. Och om glädje, stolthet och bättre självförtroenden. Lilla Kaja Design & Koncept är stolta över att ha fått vara, i alla fall en gnutta, delaktiga i detta viktiga och lyckade projekt.

Författaren Marie Oskarsson har under våren varit engagerad i ett skolprojekt på Eriksboskolan i Angered i syfte att inspirera barnen till fritt skrivande och berättande. Marie har både träffat barnen som går i klass 3-6 på skolan och brevväxlat med dem. Breven är mycket välformulerade, artiga och drömmande. Vilka charmtroll de verkar vara, allihop! Egentligen hade jag velat publicera hela boken och alla fina brev här i bloggen, för varenda ett har ett stort läsvärde. Men det går ju tyvärr inte, av flera olika skäl.

Min roll (Lilla Kaja Design & Koncept) var att få formge och skapa en bok med detta fina innehåll. Att få samla allt detta på ett ställe, mellan två pärmar, var både lärorikt och inspirerande. Många leenden och skratt blev det, mitt i layoutarbetet. Boken ser ni på bilden och alla barnens brev presenteras efter respektive kapitel. Det första kapitlet handlar om barnens intressen – Hej, här är jag! Det andra kapitlet handlar om barnens familjer och det tredje handlar om en speciell vän, om någon som alltid finns där och betyder lite extra. Teckningarna i boken är gjorda av en talangfull pojke som heter Monir, även han är elev på skolan, och hans bilder bidrar verkligen till att ge boken ett lekfullt och harmoniskt uttryck. Stort tack till dig, Monir, för din insats! Den färdiga boken delades sedan ut av Marie Oskarsson till alla förväntansfulla barn på deras skolavslutning.

Världens bästa projekt att vara delaktig i. Ni som har GP, bläddra fram till kultursidorna (lördag 18/6) och läs mer om hur stolta barnen är över att just deras ord får vara med i en riktig bok! Och om bättre självförtroenden och inspiration! Inspiration till att skriva och insikten i att alla har något att berätta och är värda att lyssnas på.

Här kommer ett utdrag ur Maries förord i boken:

Det har varit så fint att lära känna alla eleverna i åk 3-6 på Eriksboskolan (och deras lärare förstås), både i skolsalen men också i det mer personliga forumet som ett brev är. Här har vi samlat både mina och alla elevernas brev till en bok. Ett minne att ta med sig vidare i livet, både för mig, eleverna och lärarna. Jag är glad och stolt över att ha fått vara en del av det här projektet. Tack alla fina elever! Tack alla engagerade lärare! Kanske ses vi någon gång igen. Jag hoppas det.

Marie Oskarsson
Göteborg 27 maj 2016

Tack Marie och lärarna på Eriksboskolan för att jag också fick vara lite delaktig i detta projekt!